Na těchto webových stránkách využíváme soubory cookie které nám pomáhají při poskytování služeb.
Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies ukládaných na Vašem zařízení.
Pokiaľ Vám zdravý životný štýl a správne zložený jedálniček nie je cudzí, pravdepodobne viete, že okrem dostatočného množstva a správneho pomeru bielkovín, sacharidov a tukov, je dôležitý aj optimálny príjem vlákniny. V tomto článku si povieme, kde vlákninu nejdeme a aký má význam pre ľudské telo.
Vlákninu môžeme rozdeliť na dva typy:
Vo vode sa rozpustí a tvorí gél. Nájdeme ju predovšetkým v ovsených vločkách, jačmeni, jablkách alebo v citrusoch. Rozpustná vláknina pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Tento typ vlákniny prechádza tráviacim traktom v takmer nezmenenej podobe a jej hlavnou funkciou je podporovať pravidelnú činnosť čriev. Nájdeme ju v zelenine, orechoch av celozrnných produktoch.
Vláknina sa úplne prirodzene nachádza v potravinách rastlinného pôvodu, ako sú napríklad strukoviny, obilniny, semienka, orechy, ovocie a často zanedbávaná zelenina a fermentované a kyslé potraviny a nápoje. Pri nedostatku príjmu týchto potravín môžeme zvýšiť objem vlákniny v strave pomocou doplnkov stravy, ktoré vlákninu obsahujú.
Doplnky stravy:
Jak už sme si povedali, vláknina podporuje pravidelný pohyb čriev a tým predchádza zápche. Nerozpustná vláknina črevo stimuluje, čistí a tiež vytvára objem stolice, čo uľahčuje priechod potravy. Rozpustná vláknina slúži ako potrava pre črevný mikróbiom, ktorý z veľkej časti ovplyvňuje našu imunitu.
Pravidelná črevná činnosť, dostatočné probiotiká a probiotiká a vlastnosť vlákniny viazať na seba karcinogénne látky, znižujú riziko výskytu rakoviny hrubého čreva.
Rozpustná vláknina na seba viaže žlčové kyseliny, ktoré obsahujú cholesterol a pomáha ich vylúčeniu. Tým pozitívne ovplyvňuje hladinu LDL cholesterolu (býva označovaný ako ten „zlý“ cholesterol).
Optimálnou hladinou cholesterolu predchádzame napríklad infarktu myokardu či cievnej mozgovej príhody.
Príjem vlákniny znižuje glykemický index prijatých potravín = spomaľuje nárast glukózy v krvi, čo má za následok aj vyplavenie menšieho množstva inzulínu. To môžu oceniť predovšetkým ľudia s cukrovkou, ale aj ľudia, ktorých sa takéto ochorenie netýka. Pokiaľ nárast cukru v krvi prudko stúpne, odpoveďou tela bude vysoké vyplavenie hormónu zvaný inzulín a výsledkom tohto procesu bude prudký glykemický prepad. V tomto prípade si telo povie o rýchly prísun energie a my začneme riešenie hľadať napríklad v sladkom dezerte.
Vláknina je známa pre svoju sýtiacu schopnosť. Vláknina v žalúdku zväčšuje svoj objem a tým nám dopraje pocit sýtosti a odďaľuje hlad. Potraviny bohaté na vlákninu majú často nízku kalorickú hodnotu. Z toho môžeme benefitovať najmä pri redukčnej diéte alebo pri častých chutiach na neplánované desiaty.
Dospelý človek by mal konzumovať 25-30 g vlákniny denne. Deti by mali prijímať vlákniny menej, ale je dôležité, aby ich výživa vlákninu tiež obsahovala.